maanantai 10. joulukuuta 2007

ViNO vaatii toimia vammaisten oikeuksien puolesta

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO vaati viikonloppuna liittokokouksessaan Vantaalla hallitukselta toimia vammaisten oikeuksien toteuttamiseksi. Suomen allekirjoittaman YK:n vammaisten oikeuksien sopimuksessa asetetut vaatimukset eivät toteudu lainsäädännössä. "Vammaiset ihmiset eivät vieläkään ole yhdenvertaisessa asemassa muiden kanssa. Esimerkiksi vammaisten ihmisten koulutustaso on muita alempi ja palvelujen puute rajoittaa heidän itsemääräämisoikeuttaan", sanoo ViNOn vastavalittu puheenjohtaja Laura Nordström.

Monet vammaisten ongelmat ovat yksinkertaisia. Esimerkiksi jos opiskelija ei pääse ulos kotiovestaan, on vaikeaa osallistua opintoihin. Ratkaisutkaan eivät aina ole monimutkaisia: ViNO vaatii subjektiivista oikeutta avustajaan vaikeavammaisille.

YK:n vammaisten oikeuksien sopimus solmittiin joulukuussa 2006 New Yorkissa. Suomi on allekirjoittanut sen, mutta ei vielä ratifioinut. "On selvää, että sopimuksen tavoitteet eivät tällä hetkellä täyty. Miksi edes minkäänlaista aikataulua ei ole päätetty?" kysyy ViNOn vastavalittu puheenjohtaja Heikki Korpela.

ViNO muistuttaa, että vammaisten oikeuksien sopimus vaatii vammaisten ihmisten huomioon ottamista koko lainsäädännössä, ei vain esimerkiksi vammaispalvelulaissa. Sopimus asettaa vaatimuksia myös poliittisille tavoitteille. ViNO vaatiikin, että Suomi ottaa vammaisten oikeuksien edistämisen myös ulkopoliittiselle agendalleen.

Lisätiedot:

Laura Nordström gsm 050 367 6671
Heikki Korpela gsm 040 848 6022

Yhdistyksellä on kaksi tasa-arvoista puheenjohtajaa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos kun lisäsit tän tänne.

Voisin puhua vammaisten oikeuksien toteutumisesta ainakin kolme tuntia putkeen ja sitten taas tauon jälkeen lisää. En ehkä kuitenkaan tee niin. Mutta ehkä ihan lyhyesti vaan, että tässä on kysymys aika kovasta haasteesta.

Vammaisten oikeuksista puhutaan usein myönteiseen sävyyn ja nyökytellään kivasti. Kuitenkin, kun tulee todellisten päätösten aika, vammaiset jätetään syrjään, koska toimenpiteet ovat kalliita tai koska meitä on niin vähän. Onneksi tuli tällainen kansainvälinen sopimus. Ehkä Suomi voisi taas haluta olla mallioppilas?

heikkikorpela kirjoitti...

Vielä tuo sopimus: englanniksi ja selkokielinen esite suomeksi.