lauantai 8. joulukuuta 2007

Pakko olla kova

Pääsihteeriksi hakeva Jehki Härkönen kertoi hauskan anekdootin ViNOn esihistoriasta. Meidän on ollut pakko olla kovia ja kovia osaajia, mistä Anni Sinnemäki meitä kiitti.

ViNOa ei ihan aluksi otettu avosylin vastaan puolueeseen, koska nuorten asioiden ajateltiin tulevan muutenkin esille ja koska jäsenistö oli muutenkin nuorta. Siksi oli pakko osoittaa hyvyytensä.

Väistyvän hallituksen jäsen Anni Koskela Oulusta puhuu ViNOn pohjoisesta ulottuvuudesta. (Yhä vielä) orastavalle poliittiselle nuorisoliikkeelle on haasteellista kasvaa suurten suurimpien kaupunkien ulkopuolella. Luonnollisesti kahden ihmisen voimin on haastavampaa tehdä sitä, mitä Tampereella tai Turussa tehdään 20 ihmisen voimin. Yksi ratkaisu, mitä itse olen miettinyt ViNOssa, on vähäjäsenisten paikkakuntien alueellinen yhteistyö, jolla voisi saada isomman porukan kokoon ja sellaista toimintaa, joka tuo myös uusia mukaan.

Jussi Airaksisella on (omien sanojensa mukaan) niinkin mielenkiintoinen puheenaihe kuin matematiikka. Niin ViNOn omissa kuin esimerkiksi kunnallis-, eduskunta- ja eurovaaleissa on tietty ongelma: ei voi aina äänestää sitä ehdokasta, jota oikeasti haluaisi, jos tällä ei vaikuta olevan riittävän hyvä läpimenomahdollisuus, koska ääni menee täysin "hukkaan", jos ehdokas ei mene läpi. Eräs ratkaisu tähän on siirtoäänivaali. Järjestelmä on käytössä mm. Suomen ylioppilaskuntien liitossa. Sen voisi ottaa käyttöön myös ViNOssa ja vaaleissa.

Ei kommentteja: